E-nastava Tehničkog informatičkog obrazovanja i Osnova informatike i računarstva

Енергија je свуда око нас. Не може се створити нити уништити, већ само прелази из једног облика у други. Срђанов модел Теслиног трансформатора који је мој ученик направио инспирисан проналасцима Николе Тесле.

http://tesla-museum.org/web/

Advertisements

Komentari na: "Срђанов Теслин трансформатор" (10)

 1. Nikola Tesla je još u svojoj mladosti imao ideju o hvatanju munja i iskorišćenju energije groma. U svom kasnijem radu često je eksperimentisao i u laboratorijskim uslovima stvarao munje. Patentirao je ”Teslin kalem“ (engl. Tesla coils), rezonantni transformator s vazdušnim jezgrom, koji je proizvodio struje visokih frekvencija i mogao da ostvari ogromne napone koji su se praznili kroz vazduh u vidu izuzetnih munja. Uspeo je da stvori napon od čak 12 miliona volti i munje duže od 30 metara.

 2. Nije loše.Smatram da današnja omladina treba da bude aktivna po tom pitanju jer je mnogo lakše zbog toga što nije kao u prošlosti da se drugačije pamti i prezentuje.

 3. Aleksandar reče:

  Dobar video ali mislim da bi trebao da bude malo duži i da slike duže traju….

 4. Ponosan sam na svoj rad.
  Tesla je osvetlio svet sa svojim izumima i poboljšao ga . Izmislio je bežično prenošenje informacija. Da Tesle nije bilo ovakav svet ne bi postojao. Tesla je jedan od najboljih srpskih i svetskih naučnika. Šteta što se njegova želja nije ispunila, da struja bude besplatna .

 5. Teslin transformator je tip električnog kola sa vazdušnim jezgrom kojeg je izumeo Nikola Tesla. Koristi se za proizvodnju visokog napona visoke frekvencije.Transformator je isprva korišćen za eksperimente u proizvodnji munja, istraživanju električnog osvetljenja, fosforescencije, proizvodnje rendgenskih zraka, elektroterapije i bežičnog prenosa električnih signala (radio) i energije na daljinu.

 6. Sekundar je namotan u više slojeva i napon u njemu se indukuje elektromagnetskom indukcijom iz primara. Primar i sekundar su rezonantna kola, pa se povećanje napona postiže i rezonantnom akcijom, a ne samo povećanim brojem namotaja u sekundaru kao kod klasičnog transformatora za struje frekvencije 50 ili 60 Hz.Tesla je svoje konstrukcije transformatora uglavnom koristio za eksperimente sa prenosom električne energije i informacija na daljinu. Kola slična Teslinom transformatoru su korišćena u radio-predajnicima sa iskrištem za bežičnu telegrafiju, do razvoja jačih predajnika sa elektronskim cijevima.

 7. Teslin transformator je tip električnog kola sa rezonantnim transformatorom. Njega je izumeo Nikola Tesla 1891.godine.Koristi se za proizvodnju visokog napona.Tesla je vršio eksperimente sa različitim konfiguracijama transformatora i one se sastoje od dva ili tri međusobno povezana oscilatorna kola.Transformator je prvo korišćen za eksperimente u proizvodnji munja,istraživanja električnog osvetljenja,fosforescencije, proizvodnje,rentgenskih zraka, elektroterapija i bežičnog prenosa električnih signala kao što je radio i energija na daljini.

 8. Svaka čast Žiko ! Srećno u daljem radu 😀

 9. Teslin transformator je izumeo Nikola Tesla 1891.godine.Koristi se za proizvodnju visokog napona visoke frekvencije.Tesla je vršio eksperimente sa različitim konfiguracijama transformatora.Prvo je korišćen za eksperimente u proizvodnji munje,elektroterapija,fosforescencije i istraživanja električnog osvetljenja.

 10. Električna struja, često poznata kao struja ili elektricitet, podrazumeva proizvodnju i isporuku električne energije u dovoljnim količinama za rad kućnih aparata, kancelarijske opreme, industrijskih mašina, i omogućava dovoljno energije kako za kućno tako i za komercijalno osvetljenje, grejanje, kuvanje i industrijske procese.Transformator je električni uređaj koji transformiše energiju iz jednog kola u drugo posredstvom magnetne sprege, bez ikakvih pokretnih delova.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: