E-nastava Tehničkog informatičkog obrazovanja i Osnova informatike i računarstva

Енергија je свуда око нас. Не може се створити нити уништити, већ само прелази из једног облика у други. Срђанов модел Теслиног трансформатора који је мој ученик направио инспирисан проналасцима Николе Тесле.

http://tesla-museum.org/web/

Advertisements

Komentari na: "Срђанов Теслин трансформатор" (35)

 1. Nikola Tesla je još u svojoj mladosti imao ideju o hvatanju munja i iskorišćenju energije groma. U svom kasnijem radu često je eksperimentisao i u laboratorijskim uslovima stvarao munje. Patentirao je ”Teslin kalem“ (engl. Tesla coils), rezonantni transformator s vazdušnim jezgrom, koji je proizvodio struje visokih frekvencija i mogao da ostvari ogromne napone koji su se praznili kroz vazduh u vidu izuzetnih munja. Uspeo je da stvori napon od čak 12 miliona volti i munje duže od 30 metara.

 2. Nije loše.Smatram da današnja omladina treba da bude aktivna po tom pitanju jer je mnogo lakše zbog toga što nije kao u prošlosti da se drugačije pamti i prezentuje.

 3. Aleksandar reče:

  Dobar video ali mislim da bi trebao da bude malo duži i da slike duže traju….

 4. Ponosan sam na svoj rad.
  Tesla je osvetlio svet sa svojim izumima i poboljšao ga . Izmislio je bežično prenošenje informacija. Da Tesle nije bilo ovakav svet ne bi postojao. Tesla je jedan od najboljih srpskih i svetskih naučnika. Šteta što se njegova želja nije ispunila, da struja bude besplatna .

 5. Teslin transformator je tip električnog kola sa vazdušnim jezgrom kojeg je izumeo Nikola Tesla. Koristi se za proizvodnju visokog napona visoke frekvencije.Transformator je isprva korišćen za eksperimente u proizvodnji munja, istraživanju električnog osvetljenja, fosforescencije, proizvodnje rendgenskih zraka, elektroterapije i bežičnog prenosa električnih signala (radio) i energije na daljinu.

 6. Sekundar je namotan u više slojeva i napon u njemu se indukuje elektromagnetskom indukcijom iz primara. Primar i sekundar su rezonantna kola, pa se povećanje napona postiže i rezonantnom akcijom, a ne samo povećanim brojem namotaja u sekundaru kao kod klasičnog transformatora za struje frekvencije 50 ili 60 Hz.Tesla je svoje konstrukcije transformatora uglavnom koristio za eksperimente sa prenosom električne energije i informacija na daljinu. Kola slična Teslinom transformatoru su korišćena u radio-predajnicima sa iskrištem za bežičnu telegrafiju, do razvoja jačih predajnika sa elektronskim cijevima.

 7. Teslin transformator je tip električnog kola sa rezonantnim transformatorom. Njega je izumeo Nikola Tesla 1891.godine.Koristi se za proizvodnju visokog napona.Tesla je vršio eksperimente sa različitim konfiguracijama transformatora i one se sastoje od dva ili tri međusobno povezana oscilatorna kola.Transformator je prvo korišćen za eksperimente u proizvodnji munja,istraživanja električnog osvetljenja,fosforescencije, proizvodnje,rentgenskih zraka, elektroterapija i bežičnog prenosa električnih signala kao što je radio i energija na daljini.

 8. Svaka čast Žiko ! Srećno u daljem radu 😀

 9. Teslin transformator je izumeo Nikola Tesla 1891.godine.Koristi se za proizvodnju visokog napona visoke frekvencije.Tesla je vršio eksperimente sa različitim konfiguracijama transformatora.Prvo je korišćen za eksperimente u proizvodnji munje,elektroterapija,fosforescencije i istraživanja električnog osvetljenja.

 10. Električna struja, često poznata kao struja ili elektricitet, podrazumeva proizvodnju i isporuku električne energije u dovoljnim količinama za rad kućnih aparata, kancelarijske opreme, industrijskih mašina, i omogućava dovoljno energije kako za kućno tako i za komercijalno osvetljenje, grejanje, kuvanje i industrijske procese.Transformator je električni uređaj koji transformiše energiju iz jednog kola u drugo posredstvom magnetne sprege, bez ikakvih pokretnih delova.

 11. Teslin transformator ili Teslina zavojnica je tip električnog kola sa rezonantnim transformatorom sa vazdušnim jezgrom kojeg je izumeo Nikola Tesla oko 1891. godine

 12. Experiment je poučan i sasvim u redu. Ovo funkcioniše tako što baterija šalje energiju kalemu bakarne žice , stvara se magnetno polje i ta energija mora negde sa strane otići tako da neonka svetli zbog te energije. Takođe , ovo je više VF oscilator.

 13. Po Teslinoj zamisli generator je trebao da nam obezbedi besplatnu energiju.Danas ipak nije tako,nadam se da će moj komšija Srđan uspeti da napravi generator kojim će obezbediti našu ulicu besplatnom energijom.Verujem u njega i želim mu mnogo uspeha u daljem radu.

 14. Александар reče:

  Теслин трансформатор је тип електричног кола са резонантним трансформатором са ваздушним језгром којег је изумeо Никола Тесла око 1891. године.
  Користи се за производњу високог напона високе фреквенције. Тесла је вршио експерименте са различитим конфигурацијама трансформатора и оне су се састојале од два или три међусобно повезана осцилаторна кола.

 15. Svaka čast Srđanu za rad jer smatram da je jako teško napraviti takav rad. I čestitam na odlično obavljenom poslu.Teslin transformator se koristi za proizvodnju visokog napona visoke frekvencije. Tesla je vršio eksperimente sa različitim konfiguracijama transformatora i one su se sastojali od dva ili tri međusobno povezana oscilatorna kola. Transformator je prvo korišćen za eksperimente u proizvodnji munja, istraživanju električnog osvetljenja, fosforescencije, proizvodnje rendgenskih zraka, elektroterapije i bežičnog prenosa električnih signala (radio) i energije na daljinu.

 16. Ovo je odlično, Tesla bi bio ponosan da može to da vidi! Puno sreće u daljem radu!!

 17. Srđane, naučio si nas da se radom i voljom može doći do velikih rezultata.
  Teslin transformator je izumeo Nikola Tesla još davne 1891. godine…
  Teslin transformator je karakterističan po tome što zbog stojnog vala,koji nastaje na sekundarnoj zavojnici, proizvodi vrlo visoki napon visoke frekvencije
  Još jednom Svaka Čast…

 18. Kristian reče:

  Eksperiment je stvarno poučan i sjajan. Svaka čas Srđanu.Tesla je bio vrlo domišljat, kada je smislio ovako nešto.Teslin transformator se koristi i za proizvodnju visokog napona.

  • Super eksperiment Srđane sa puno rada i truda skoro sve se može postići. Želim ti sve najbolje u svim ostalim eksperimentima!

 19. Svaka čast Srđane. Treba nam više ovakve dece koja rade pametnije stvari od igranja igrica i ostalih nevažnih stvari na računaru. Eksperiment ti je super. Samo tako nastavi. Nadam se da si i sam zadovoljan sa rezultatima.Ja mislim da imaš neki talenat za ovakve stvari jer 70% dece u našoj školi ne bi ovo uspeli. Ako postaviš još neki video nadam se da će biti isto ovako dobar.

 20. Teslin transformator predstavlja visoko-frekventni uređaj čije se naelektrisanje elektroda menja od pozitivnog ka negativnom i obrnuto i po nekoliko miliona puta u sekundi. Ova brza promena naelektrisanja, kao i promenljivo električno i magnetno polje čine Teslin transformator, između ostalog i veoma snažnim emiterom elektromagnetnih talasa.
  Teslin transformator se danas koristi u edukativne svrhe i za zabavu, a može se videti naučnim muzejima i sajmovima radi proizvodnje kraćih munja, što je zanimljivo posetiocima.

 21. Teslin transformator je izumeo Nikola Tesla 1891.godine.Koristi se za proizvodnju visokog napona visoke frekvencije.Tesla je vršio eksperimente sa različitim konfiguracijama transformatora.Srđan je talentovan učenik za tehniku i informatiku.Nadamo se uskoro novim Srđanovim izumima koje možemo videti uživo.Naravno Srđane tvoj nastavnik i ti samo nastavite da sarađujete i idete, gurate dalje.Vidi se da je tu utrošeno mnogo rada i truda oko experimenta.

 22. Teslin transformator predstavlja uređaj za dobijanje struje visoke frekvencije i visokog napona. Nikola Tesla ga je izumeo oko 1891. godine. Teslin transformator razlikuje se od običnog pre svega zbog toga što nema jezgro ( svaki transformator obično ima metalno jezgro). Ima dva oscilatorna kola, jedno otvoreno i jedno zatvoreno, kao i kondezator ( Lajdensku bocu) i induktor koji napaja transformator struje. Primarni kalem sastoji se od nekoliko namotaja žice i sa priključenim kondezatorom čini oscilatorno kolo koje se nalazi u rezonaciji sa sekundarnim kolom. Pobuđuje se strujom iz induktora. Na sekundarnom kolu dobija se visokofrekfentna struja, struja visokog napona.

 23. Teslin transformator je tip električnog kola sa rezonantnim transformatorom.Koristi se za proizvodnju visokog napona, a Tesla ga je izumeo još 1891.Teslin transformator funkcioniše tako što baterija šalje energiju kalemu bakarne žice i tako se stvara magnetno polje koje daje energiju neonki da sija.

 24. Teslin transformator je tip električnog kola koji je izumeo Nikola Tesla 1891. godine.Uspeo je da napravi napon od 12 miliona volti i munje duže od 30 metara.
  Odličan eksperiment!

 25. Nena(IQ200) reče:

  Teslin transformator je izumeo Nikola Tesla 1891.godine.Koristi se za proizvodnju visokog napona visoke frekvencije,funkcioniše tako što baterija šalje energiju bakarnoj žici i to stvara magnetno polje i tako kada prinesemo sijalicu ona će sijati.

 26. Rad je odličan, svaka čast. Takođe vidi se da si se potrudio da ga napraviš, tako da se nadam da ćeš nastaviti da praviš još radova, da nećeš odustai posle prvog, jer većina učenika svoje vreme provodi igrajući igrice dok si ti napravio nešto veoma korisno.

 27. Стефан reče:

  Теслин трансформатор је изум који је Никола Тесла створио пре око 126 година у далекој 1891. години…Трансформатор који је Никола направио могао је да производи веома висок напон..Тесла је његов трансформатор користио у експериментима за производње муња, истраживања електричног осветљења и друго..Трансформатор се данас користи у НАУЧНИМ МУЗЕЈИМА за производњу краћих муња..За разлику од других трансформатора занимљиво је то да Теслин трансформатор није имао језгро док остала већина трансформатора је имала језгро…Срђане одлично си урадио трансформатор само си могао убацити више слика током израде трансформатора.

 28. Teslin transformator predstavlja visoko frekventni uredjaj cije se naelektrisanje elektroda menja od pozitivnog ka negativnom i obrnuto i po nekoliko miliona puta u sekundi. Ova brza promena naelektrisanja, kao i promenljivo elektricno i magnetno polje cine Teslin transformator,između ostalog i veoma snaznim emiterom elektromagnetnih talasa. Teslin transformator danas se koristi u edukativne svrhe i za zabavu a može se videti u naucnim muzejima i sajmovima radi proizvodnje kracih munja, sto je zanimljivo posetiocima.

 29. Teslin transformator ili Teslina zavojnica je tip električnog kola sa rezonantnim transformatorom sa vazdušnim jezgrom kojeg je izumio Nikola Tesla oko 1891. godine.[1]

  Koristi se za proizvodnju visokog napona visoke frekvencije. Tesla je vršio eksperimente sa
  različitim konfiguracijama transformatora i one se sastoje od dva ili tri međusobno povezana oscilatorna kola.

  Svaka čast Srđo,kad sam video stvarno nisam mogao da verujem 🙂 Ovo što sam napisao je nešto vezano za taj transformator.Super je !

 30. Rad je super, samo tako nek nastavi i da pravi još mnogo toga.
  To je prikaz da bi svako trebao da pokuša da napravi nešto tako zanimljivo.

 31. Milan Borojevic reče:

  Srđane, naučio si nas da se radom i voljom može doći do velikih rezultata.
  Teslin transformator je izumeo Nikola Tesla još davne 1891. godine…
  Teslin transformator je karakterističan po tome što zbog stojnog vala,koji nastaje na sekundarnoj zavojnici, proizvodi vrlo visoki napon visoke frekvencije
  Još jednom Svaka Čast…

 32. Danas se koriste u naučnim muzejima radi proizvodnje kraćih munja, što je zanimljivo posetiocima za posmatranje.

  Kola slična Teslinom transformatoru su korišćena u radio-predajnicima sa iskrištem za bežičnu telegrafiju, do razvoja jačih predajnika sa elektronskim cevima 1920-ih godina

 33. Svaka čast,Teslin transformator je Tesla izumeo 1891.Koristi se za proizvodnju visokog napona.Eksperiment je veoma poučan.Video je mogao biti duži i moglo je biti više slika.

 34. Teslin transformator ili Teslina zavojnica je tip električnog kola sa rezonantnim transformatorom sa vazdušnim jezgrom kojeg je izumeo Nikola Tesla oko 1891. godine
  Teslin transformator predstavlja visoko-frekventni uređaj čije se naelektrisanje elektroda menja od pozitivnog ka negativnom i obrnuto i po nekoliko miliona puta u sekundi. Ova brza promena naelektrisanja, kao i promenljivo električno i magnetno polje čine Teslin transformator, između ostalog i veoma snažnim emiterom elektromagnetnih talasa.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: